Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je najveća i najpoznatija banja u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda u podnožju planine Goč. Poznata je po svojim prelepim parkovima (64 ha) i lekovitim mineralnim izvorima: "Topla Voda", "Snežnik", "Jezero", "Slatina", "Borjak", "Beli izvor" i " Vrnjačko vrelo".

Okolina

Vrnjačka Banja je udaljena 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika, smeštena je između planine Goč i Zapadne Morave.

Planina Goč-najviši vrh planine je 1124 m. Dva su glavna puta koji vode prema njemu:
od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Na planini se nalazi i veštačko jezero, čto predstavlja odličnu lokaciju za izletovanje, s pbzirom da je kupanje zabranjeno. Dve staze od 500m, viče su nego dovoljne za prve skijaške korake, na "Banjskoj strani" planine, dok se na tzv "Kraljevačkoj strani" nalaze dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu i ski staza dužine 1.400 m. U vreme sezone, moguće je iznajmljivanje opreme. Pored navedenog,nalaze se tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje a Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

Posebnu čar predstavljaju pešačke ture od samog centra Vrnjačke Banje do različitih lokacija na samoj planini, što predstavlja stalne godišnje aktivnosti našeg društva, kao i mogućnost da se uz pratnju vodiča odvede i grupa turista smeštenih u nekom od hotela ili apartmana na jednodnevni izlet.

Podunavačke bare-udaljene 10 km od Vrnjačke Banje.Nalaze se na Zapadnoj Moravi,posebno interesante za ljubitelje reke i ribolova,a ovde se održavaju i sportska takmičenja.

Crkve i manastiri-Hram rođenja presvete Bogorodice, podignuta 1834. godine na tzv. Čajkinom brdu, u srcu Vrnjačke Banje. Neverovatna tišina i mir na samo par minuta od centra, prušaju posetiocu poseban osećaj kao i mogućnost da sa vidikovca iza crkve, imaju pogled "odozgo" na vrnjačku promenadu.

U okolini Vrnjačke Banje nalaze se i : Crkva Svete Bogorodice u Stanišincima, Crkva Svetog Save u Gračacu, Crkva Svetog Jovana u Vukušici, Mauzolej porodice Belimarković na Vrnjačkom groblju i Manastir Svete Petke u Stublu. Manastir Žiča je udaljen 32 km,manastir Ljubostinja 16 km, Lazarica 32km,a manastir Studenica 80 km.

 Kultura

Kulturni centar je javna ustanova u oblasti kulture,organizator je značajnih kulturnih manifestacija:

  • Međunarodni festival klasične muzike
  • Vrnjačke kulturne svečanosti
  • izložbe i koncerti u zamku Belimarković
  • Književno leto u Vrnjačkoj Bnaji
  • Festival filmskog scenarija
  • Festival likovnog stvaralaštva, itd.

Zabava

Vrnjčka Banja, pogotovu u toku leta, posetiocima i gostima pruža žirok dijapazon aktivnosti za odmor i opuštanje,ali i dorbu zabavu. Uz postojanje wellness-a u većem broju hotela i apartmana, kao i raznolikost masaža sigurno su put za potpuno opuštanje. Staza za trčanje, olimpijski bazen, veci broj privatnih bazena, aqua park, teniski tereni i veštačka stena svakako su raznolika ponuda za ljubitelje sporta i rekreacije.

Luna park, kafići, diskoteke, restorani u urabanom delu i okolini, svakako će upotpuniti fantastičan odmor,naročito pristupačne cene i kvalitet usluge,koji se iz godine u godinu poboljšava.

Značajne manifestacije su :

  • Vrnjački karneval, bogati zabavni program za sve uzraste, sa posebnim akcentom na koncerte i Veliku medjunarodnu karnevalsku povorku.
  • Festivali klasične, narodne i zabavne muzike
  • "Batini dani"'manifestacija u čast doajena srpskog glumišta Danila Bate Stojkovića
  • TheLoveFestival- Festival ljubavi na otvorenom amfiteatru, koji okuplja ljubitelje elektronske muzike i dobrog provoda. Tri dana, fenomenalan marketing i vrhunska muzika-preporučujemo!