Penjanje

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma.To je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje( npr.cepina), već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova.

Smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene „slobodnom tehnikom“ bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.

Postoji nekoliko različitih vrsta penjanja. Neke od vrsta penjanja su visokogorstvo, sportsko penjanje, tradicionalno penjanje, penjanje zaleđenih vodopada itd. Bez obzira koju vrstu penjanja upražnjavaju, svi ljudi koji se bave ovim izuzetnim sportom nazivaju se jednim imenom...PENJAČI.

Svakodnevnim  vežbanjem  snage, izdržljivosti, gipkosti, osećaja ravnoteže i koncentracije, penjači danas uspevaju da savladaju gotovo glatke stene, previse i plafone, stalno pomerajući granice ljudskih mogućnosti.